QYOM TANDARTSEN

Mooie lach

Mooie tanden vormen de basis van een mooie lach en een mooie lach vormt de sleutel voor warmte en contact tussen mensen. Mensen kijken intuïtief heel veel naar de mond en de tanden tijdens communicatie, meer nog dan naar de ogen.

Symmetrie en soms juist niet, frisheid en kleur en de juiste gulden snede in verhouding van de lengte en breedte zijn essentieel. Soms vooraf gegaan door beetverhoging en rechtzetten met bijvoorbeeld Invisalign en soms door bijna niets te doen zoals het wegnemen van witte vlekken zonder te boren. Align (rechtzetten met onzichtbare beugel), bleach (bleken om een betere basiskleur te hebben en waardoor onnodige grijstinten verdwijnen) en bond (opplakken van facings van composiet of porselein waardoor geen schade-boren aan tanden nodig is)  is een aanpak waarmee wij graag de basis leggen voor een natuurlijke nieuwe glimlach. Smile Design en Esthetic Redesign is een van onze grootste passies naast preventie en lifestyle coaching.


Casus: Een bizar staaltje met composiet, na vier en een half uur inspannend samenwerken geen beugel geen chirurgie meer nodig. 

Deze patient had 35 jaar geleden een keer gevraagd of een beugel mogelijk was aan zijn toenmalige tandarts. Uiteindelijk was hij bij de kaakchirurg geweest vanwege te weinig ruimte en had gehoord dat zijn kaak gebroken moest worden vanwege de diepe beet. Daar was hij zo van geschrokken dat hij er vanaf had gezien.

Nu hebben we eerst een try-out opstelling gemaakt en daarna hebben we het echt opgeknapt waarbij het definitieve ontwerp meestal pas ontstaat als we er mee bezig zijn.

Het is hoofdzaak dat bij tanden de verhouding tussen lengte en breedte voldoet aan de gouden sleutel. We hebben het hier getransformeerd met composiet (witte vulling). We werken daarvoor op verschillende dieptes met transparant en meerdere kleuren in lagen opgebouwd om zo natuurlijke tanden te verkrijgen. Uiteindelijk maken we kleine reliëfs in de tanden om de bolspiegeling te doorbreken. Hoe een tand eruit ziet wordt voor een deel bepaald door de kleur en vorm en voor een ander deel door de weerspiegeling van het licht. Als alles klopt is het resultaat vaak verbluffend echt.

Deze hele behandeling is gedaan in een zitting van vier en een half uur. De voorbereiding en try-out duurde ook anderhalf uur. Er was geen verdoving nodig van de tanden omdat we bijna niets hebben weggenomen.

Opnieuw kunnen lachen
Aan het eind vroegen wij de patient om eens te lachen. Zijn gewoonte was om te lachen met gesloten lippen, meer glimlachen dus. Wij zijn als tandarts zeker geslaagd als we de lach van de patient kunnen laten toenemen. Niet alleen vaker maar ook meer en vrijer. Dat moest hij vooral gaan oefenen maar is uiteindelijk snel gelukt omdat hij zijn mooie tanden wilde laten zien.


Heb je een vraag over jouw gebit of wil je een afspraak maken voor een intakegesprek? Bel ons dan op 020–6235550 of schrijf je in. Wij helpen je graag met een mooi een gezond gebit.

SPOED / EMERGENCY