Endodontologie

De endodontoloog houdt zich bezig met het behandelen van het doorbloedde weefsel in het binnenste van de tand.

Meestal is dat een wortelkanaalbehandeling. Het is een tandheelkundige bewerking van een zenuwkanaal. Deze behandeling wordt toegepast als het tandpulpa ontstoken is. Het tandpulpa bevat het levende deel van de tand, met bloedvaten en zenuwen.

De behandeling dient zeer nauwkeurig te worden uitgevoerd. Heel belangrijk is het gebruik van de juiste desinfectiematerialen en vijltjes. Het kanaal wordt tot op het punt van de wortel volledig gereinigd. Daarna wordt het kanaal weer opgevuld. Dit dient voor een hermetische afsluiting, opdat de bacterien niet opnieuw kunnen binnen dringen. Tenslotte wordt de tand opgevuld met een vulling of kroon. De afwerking hiervan is ook weer heel belangrijk om nieuwe infectie te voorkomen.

 

DE KANAALBEHANDELING

Het vakgebied van een endodontoloog of specialist in de endodontologie  bestaat uit de diagnostiek , etiologie , preventie en behandeling van het binnenste gedeelte van de kies en de wortelkanalen ook wel met de medische term pulpa genoemd. De pulpa bevat het levende gedeelte van de kies of tand en bestaat uit o.a. uit bloedvaten en zenuwweefsel. Tot het vakgebied behoort ook de restauratieve technieken zoals de stiftopbouw maar ook het behandelen van verkleurde kiezen of tanden .

In de praktijk wordt het behandelen van een infectie van de pulpa veelal gedaan door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren .

Het is een tandheelkundige bewerking van een zenuwkanaal. De wortelkanaalbehandeling dient zeer nauwkeurig en het liefst door een specialist uitgevoerd te worden. Heel belangrijk is het gebruik van de juiste desinfectiematerialen en vijltjes. Het wortelkanaal wordt tot op de punt, het einde van het kanaal , volledig gereinigd. Daarna wordt het kanaal weer opgevuld , afgesloten , zodat de bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen en zo een volgende infectie kunnen veroorzaken

Voor het opvullen van de kanalen worden meerdere materialen gebruikt , Guttapercha met een sealer ( pasta)  , MTA of Propoints met een biokeramische sealer. MTA en Propoint met bio-keramische sealer zijn de nieuwe generatie wortelkanaalvulmaterialen met een hoge bio compatibiliteit. De bio-keramische sealer ondersteunt volgens meerdere onderzoeken het herstel van het bot rondom de wortel waar de infectie zit .

Ronald Gravemaker zal met u bespreken voor welk vulmateriaal gekozen wordt, zijn voorkeur gaat uit voor de nieuwe generatie materialen . Voor het vullen en herstel van de kies worden biologisch verantwoorde materialen gebruikt.

Contact met onze praktijk

Heeft u een vraag over uw gebit of wilt u een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek.
Bel ons dan op  020 – 623 55 50 of gebruik ons contactformulier.
Wij helpen u graag met een mooi een gezond gebit.